VIDEO

 

Am închis magazinele de vise din Constanţa!

Judetul Constanta s-a numarat printre judetele fruntase privind consumul de etnobotanice si numarul mare de ”magazine de vise” care le comercializeaza. Mai exact, la sfarsitul anului 2010 erau nu mai putin de 74 de astfel de spatii care vindeau tinerilor ”substantele mortii”. Din acest motiv, ”drogurile legale ale romanilor” au facut multe victime in randul tinerilor.
Cu toate acestea, autoritatile constantene, in frunte cu primarul de la acea vreme, Radu Mazare, nu au facut nimic in acest sens, tolerand si eliberand in continuare autorizatii de functionare pentru aceste magazine.
Dezinteresul edilului urbei privind spatiile in care se comercializeaza substantele nocive ce pun in pericol viata oamenilor intrece orice limita, iar lipsa de umanitate e caracteristica lui, marturie in acest sens stand declaratia de atunci:
” Pe mine nu ma intereseaza. Ma intereseaza doar sportul, fetele si distractia. Drogurile, nu!” De viata oamenilor, nici nu se punea problema.
Am fost singurul care a luat masuri in acest sens si am ajutat la inchiderea ”magazinelor de vise”, in calitate de Prefect. Am demarat o ampla campanie impotriva comercializarii etnobotanicelor. Practic, din octombrie 2010, am monitorizat si ajutat la stoparea fenomenului care punea sanatatea si viata oamenilor in pericol. Campania initiata a reprezentat o premiera la nivel national, iar implicarea si perseverenta in a diminua si stopa comercializarea si consumul de substante psihotrope a avut efectul scontat. Astfel, din 74 de astfel de magazine care functionau initial, s-a ajuns in scurt timp la doar doua.
Lupta nu a fost insa una usoara. M-am lovit de lipsa de interes a primarului Radu Mazare si a autoritatilor locale. In ciuda efectelor nocive ale consumului de etnobotanice, acestia nu au luat masuri si s-au eschivat in a se implica.
Autoritatile locale trebuiau si puteau sa se implice in reducerea numarului acestor magazine de vise si nu cred ca se impunea presiune din partea prefectului ca sa emita documente in acest sens. In Constanta aveam parghiile necesare pentru a inchide magazinele de vise. Domnul primar Stefan Radu Mazare nu a adus la cunostinta publicului faptul ca exista o hotarare care ii permitea sa le inchida.
Ca urmare a presiunii mediatice, a nemultumirii oamenilor, Consiliul Local Constanta, in frunte cu edilul urbei, a emis la data de 10 februarie 2011 o hotarare prin care se interzicea functionarea magazinelor de vise, dar pe care, insusi primarul nu si-o asuma: ”Nu stiu cum se poate aplica. Pe mine nu ma intereseaza”.
Aceasta hotarare de Consiliu Local a fost adoptata insa mult prea tarziu, cand magazinele de vise, cu sprijinul meu si al institutiilor pe care le-am coordonat,
fusesera deja inchise si multi tineri si familii ale acestora avusesera de suferit.
Mazare a avut o reactie intarziata, fapt pentru care i-am acordat o diploma pentru implicarea tardiva in campania ” Spune DA inchiderii magazinelor de vise!”, cu promisiunea de a nu ma opri aici: ”Campania mea nu se opreste aici. Urmeaza o noua etapa de prevenire a acestui flagel”.
Actiunea a fost salutata de multi dintre tinerii constanteni, care au tinut sa-mi multumeasca pentru totala implicare, inmanandu-mi o scrisoare de multumire in acest sens.
Au fost implicate si coordonate in aceasta actiune urmatoarele institutii: Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Garda Financiara, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia de Sanatate Publica etc.

GALERIE FOTO

 

Prefectul Palaz, coşmarul „magazinelor de vise“

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-prefectul-palaz-cosmarul-magazinelor-de-vise-75556

Palaz a zidit intrarea în magazinul de etnobotanice din zona Spitalului Judeţean

http://www.replicaonline.ro/palaz-a-zidit-intrarea-in-magazinul-de-etnobotanice-din-zona-spitalului-judetean-67024/

Palaz a zidit simbolic ultimul magazin de vise din Constanta – galerie foto

http://constanteanul.com/2012/palaz-a-zidit-simbolic-ultimul-magazin-de-vise-din-constanta-galerie-foto/

Alte zece magazine de vise din Constanţa au fost închise

http://www.cugetliber.ro/stiri-politica-alte-zece-magazine-de-vise-din-constanta-au-fost-inchise-76696